Uit de comfortzone

Vorige week schreef ik over de comfortzone en hoe dat voelt als je iets gaat doen dat spannend is of een eerste keer. Bijvoorbeeld een presentatie geven, een optreden of een belangrijk sollicitatiegesprek. Of als je een poosje in het buitenland wilt werken en je weet niet hoe je het gaat aanpakken. Hoe krijg je jezelf in de juiste stemming om in actie te komen? Een manier is jezelf een peptalk geven.

 

I am the greatest, I am the king!  

De bokser Muhammed Ali is misschien wel het bekendste voorbeeld van iemand die zichzelf oppepte met woorden. Een slimme tactiek want hij was geen natuurtalent. Muhammed Ali had wel snelheid maar zijn vuisten, zijn borstomvang en gewicht waren niet die van een groot toekomstig bokser. Maar Muhammed wilde iets betekenen omdat hij geraakt was door het onrecht en het racisme in het zuiden van Amerika waar hij opgroeide.

Hij vond zichzelf niet slim genoeg voor een studie, boksen leek hem daarom een goede strategie. Met boksen zou hij genoeg geld kunnen verdienen en eenmaal kampioen, zou hij jonge Afro-Amerikaanse jongelui inspireren om ook in zichzelf te geloven. Hij wist dondersgoed dat hij nog niet de grootste was. Maar hij geloofde er wel in en was bereid om er, letterlijk en figuurlijk, voor te knokken. En door de mantra ‘I am the greatest, I am the king!’ steeds te herhalen, werd het een innerlijke overtuiging en motiveerde het Muhammed om met ijver en toewijding te trainen. Als je jezelf serieus neemt, gaat je omgeving je ook serieus nemen.

 

Je kunt het!

Een voorbeeld dichter bij huis is saxofonist Candy Dulfer. Zij geldt als een van de grootste namen uit de Nederlandse muziekindustrie en treedt over de hele wereld op. Net als Muhammed Ali spreekt ze zichzelf bemoedigend toe. ‘Ik moet mezelf nog iedere ochtend oppeppen; je kunt het, je hebt het hartstikke goed gedaan gisteren, je bent hartstikke lief enzovoort,’ vertelde ze in een interview.

Dit soort bevestigingen, affirmaties en peptalks, zijn wetenschappelijk onderzocht. Over een ding zijn wetenschappers het eens: als je jezelf negatief en kritisch toespreekt, ontwikkel je jezelf minder en ben je minder succesvol. Je hoeft geeneens overdreven positief te zijn, zelfs neutrale woorden helpen al. Een beetje vloeken helpt ook. De Amerikaanse hersenchirurg Richard Bergland gebruikte de woorden “Don’t fuck up Richard” in het spannende moment net voor de operatie. Hij wist dat hij zo de hersenzenuw ‘nervus vagus’ activeerde. De hartslag gaat dan omlaag, de neurotransmitter acetylcholine komt vrij en die zorgt ervoor dat we onze rust bewaren en niet in paniek raken.

Een zorgvuldig gekozen affirmatie helpt in tijden van stress of als er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Het zorgt ervoor dat je makkelijker vasthoudt aan je principes en je staat steviger in je schoenen.

 

Onderzoek met een vogelspin

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat kinderen en studenten veel baat hebben bij affirmaties. Ze kunnen onder andere tegenslag beter verwerken, ze zijn stressbestendiger en minder op hun hoede. Dit bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek waar studenten de afstand moesten schatten tussen hunzelf en een vogelspin in een doorzichtige maar goed afgesloten doos. De groep studenten die geen affirmaties gebruikten, schatten de afstand verkeerd en veel te dichtbij. Zij ervaarden meer stress. De andere groep studenten, die wel affirmaties gebruikten, hadden een veel realistischere kijk op de afstand en minder stress bij de aanblik van de tarantula.

In een ander onderzoek bleken studenten die affirmaties gebruikten, beter om te gaan met slechte cijfers dan hun medestudenten die geen affirmaties gebruikten. De slechte cijfers gaven de studenten die affirmaties gebruikten, geen aanleiding om te piekeren of te twijfelen of ze wel op hun plaats waren.

Kortom, een kleine peptalk wordt ‘waarheid in actie’ en helpt je om de rust te bewaren als je uit je comfortzone gaat. Een aantal zorgvuldig gekozen woorden, of een of twee korte bondige zinnen, kunnen, als ze steeds worden herhaald, een wereld van verschil maken. Just do it!

 

 

Geen blog meer missen?

Wil je elke week het nieuwste blog over zelfvertrouwen ontvangen? Meld je dan hier aan.

Pin It on Pinterest