Nobody is perfect

 

In mijn tienerjaren was mijn favoriete trui een sweater met een afbeelding van Snoopy met de tekst: ‘Nobody is perfect. My name is nobody.’ Ik vond dat grappig en herkenbaar. We willen zo graag altijd alles goed doen en er goed uitzien. Het liefst perfect. Dan krijgen we geen kritiek, maar lof en kunnen we fluitend de dag door. Tegelijkertijd weten we dat perfectie niet bestaat. En als de dingen niet gaan zoals we hadden voorgenomen, dan maken we onszelf verwijten. We raken uit balans, voelen ons onzeker, onze daadkracht neemt af en we krijgen de neiging ons terug te trekken. Het kan soms bijdragen aan een depressie of een burn-out.

 

Andere manier van denken

Het heeft vast iets te maken met de westerse manier van denken en het strenge calvinisme. En het wordt doorgegeven via de opvoeding, die kritische, negatieve houding. In Azië bekijken ze dat anders. Het boeddhisme stelt dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen, ook als anderen boos op je zijn of als je er een potje van hebt gemaakt. Zelfcompassie dus. 

 

Positieve psychologie

Gelukkig is er in het westen de afgelopen twintig jaar een andere wind gaan waaien: die van de positieve psychologie. Deze stroming legt veel meer nadruk op de sterke kanten van ons karakter. En daar ligt de oplossing voor zelfacceptatie: aandacht geven aan je positieve kanten. Want als er veel aandacht uitgaat naar het negatieve, dan is het bijna onmogelijk om jezelf te accepteren. Deze beeldspraak van Fallaci over Europa past daar goed bij. Het is er paradijselijk als we onze sterke kanten de ruimte geven en de hel als we onze mindere kanten de ruimte geven:

Het Europese paradijs is waar de Engelsen politieagenten zijn, de Fransen koken, de Duitsers het bier brouwen, de Italianen de minnaars zijn en de Zwitsers de organisatie op zich nemen. Met dezelfde mensen kun je ook de hel maken. Dan zijn de Duitsers de politie, koken de Engelsen, brouwen de Fransen het bier, bedrijven de Zwitsers de liefde en is de organisatie in handen van de Italianen.

 

Zet er iets tegenover

Terug naar zelfacceptatie en positieve psychologie. De grondlegger ervan is de Amerikaanse wetenschapper Martin Seligman. Een initiatief van Seligman is het VIA Institute, een non-profit organisatie die een gratis online persoonlijkheidstest biedt om je sterke punten te achterhalen. Op deze manier kun je op een makkelijke, laagdrempelige manier ontdekken wat jouw positieve, sterke kanten zijn. En wordt zelfacceptatie makkelijker: je zet iets moois tegenover de mindere kant. Zelfacceptatie geeft rust en is een belangrijke voorwaarde voor zelfvertrouwen en groei. Deze link brengt je naar de pagina waar je gratis de test kunt gaan doen: Via Institute on Character. Je moet wel je e-mailadres geven maar trust me, het is betrouwbaar.

Naast deze test maken, helpt het enorm als je jezelf elke dag een compliment maakt. Als het even kan drie, maar een of twee complimenten per dag is ook al mooi. Ik schreef daar eerder over in dit blog. Zo bouw je aan een gezond ego en sta je de volgende keer steviger in je schoenen als iets niet goed of perfect gaat. 

Volgende week gaat mijn blog over opvoeden met zelfvertrouwen. Tot dan en blijf gezond! 

 

Pin It on Pinterest