Een van de makkelijkste manieren om zelfverzekerd door het leven te gaan is je talenten te gebruiken. Het leren herkennen van je talenten is daarom een goed idee. Want talent hebben we allemaal.
Oefening Ontdek je talent
Het woord talent wordt vaak gebruikt als er nieuwe, grote, talenten worden ontdekt. Het is wat moeilijker om ‘gewoon’ talent te ontdekken. Vandaar dit blog. Online kun je natuurlijk een talententest doen maar ik heb gemerkt dat de vragen uit de volgende oefening veel beter beklijven en meer inzichten geven.
1. School
Ga in gedachten terug naar je schooltijd. Welke vakken vond je toen het leukst? Bij welk vak vond je het jammer dat het uur erop zat? Bij welk vak deed je meer dan je gevraagd werd?
2. Tijd
Wanneer ben je zo geconcentreerd bezig dat je de tijd vergeet? Als je tijdens de bezigheid jezelf afvraagt wanneer je dit weer kunt gaan doen, dan is de kans groot dat een van je talenten aan het werk is. Ik heb zelf een keer meegemaakt dat ik zo geconcentreerd bezig was met schrijven, dat ik de tijd inderdaad vergat. Pas toen ik de klok drie keer hoorde slaan, kwam ik weer in het hier en nu. Op dat moment wist ik niet dat dat iets zei over een aanwezig talent. Nu zie ik deze ervaring als aansporing om regelmatig te schrijven (fijn dus, dit blog) en mijn schrijfstijl verder te ontwikkelen.
3. Activiteiten
Welke activiteiten maken je daadkrachtig en geven je nieuwe energie? Waar voel je je prettig bij? Hoe snel maak je je dingen eigen? In welk leerproces sla jij stappen over? Of bedenk je uit jezelf kneepjes en foefjes? In welke activiteit ga je helemaal op? De spontane reacties op situaties waarmee je wordt geconfronteerd, tonen je talenten aan. Bijvoorbeeld stressbestendigheid als je rustig blijft in een gevaarlijke situatie. Om nog even een persoonlijk voorbeeld te geven: ik heb geen talent voor koken. Ik volg altijd minutieus het recept en ik sla geen enkel stapje over (of ik moet het vergeten!). Ik ga tijdens het koken nooit experimenteren en ik blij als het er weer op zit en we aan tafel kunnen. Een baan als kok lijkt mij daarom heel vermoeiend.
4. Sterk verlangen
Hoewel spontane reacties het duidelijkst je talenten blootgeven, is er nog een belangrijke aanwijzing: een sterk verlangen duidt op talent. Ik vind dit een ontroerend citaat van Vincent van Gogh: ‘Als een stem in je zegt: “Je kan niet schilderen”, doe het dan toch en de stem zal zwijgen’. Vincent van Gogh was niet overtuigd van zijn talent maar hij had wel een sterk verlangen om te schilderen en zichzelf daarin te ontwikkelen. Hij had ervaren dat schilderen hem blij en daadkrachtig maakte. Hij wist dus dat dat negatieve stemmetje in zijn hoofd ophield als hij gewoon begon. Dat is wat Abraham Maslow bedoelde met zelfverwezenlijking: de hoogste menselijke behoefte. ‘Een musicus moet muziek maken, een schilder schilderen en een dichter dichten, als ze volkomen gelukkig willen zijn. Wat iemand kan zijn, moet hij ook zijn.’
5. Complimenten
Tot slot een laatste vraag die je helpt om talent op te sporen: Wat is het beste compliment dat je ooit hebt gekregen? En welk compliment wuif je weg? Omdat een talent zo natuurlijk en normaal voor je is, heb je vaak niet in de gaten dat het om een talent gaat. Carice van Houten zei over haar eerste filmrol: ‘ik deed maar wat’. Hoe eerder je afweet van je talenten hoe makkelijker het is om ze verder te ontwikkelen. Als je jong bent, ben je onbevreesder en stap je makkelijker uit je comfortzone.
Als je weet wat je talenten zijn, kun je kijken welke baan of werkzaamheden daar goed bij passen. Dat kan nog best een puzzel zijn. Het is logisch dat een brandweerman stressbestendig moet zijn en iemand die in de zorg werkt, empathisch. Je kunt met een goede vriend(in) of coach samen ideeën bedenken in welk beroep jouw talent het beste tot zijn recht komt. De website Nationaleberoepengids geeft per competentie veel informatie over tal van beroepen. Succes met het ontdekken van je talenten!
Photo by Jan Gottweiss on Unsplash