Omdenken

Vorige week op De Dag van het Zelfvertrouwen (ja, die bestaat echt!) zag ik op LinkedIn een post van Omdenken met de tekst:

Om te kunnen zeggen dat je af en toe onzeker bent, heb je zelfvertrouwen nodig.

Omdenken is een manier van denken en doen volgens grondlegger Berthold Gunster. Je denkt het probleem om, en onderzoekt wat je ermee zou kunnen zodat er nieuwe mogelijkheden ontstaan.

 

Beter worden

Na het zien van deze ‘omdenker’ vroeg ik me af hoe ongemakkelijk het onderwerp zelfvertrouwen is. Thuis hebben wij het regelmatig over zelfvertrouwen. Maar toen ik jaren geleden besloot om er een boek over te schrijven, schaamde ik me om daarover te vertellen. En nog veel langer geleden schaamde ik me toen ik voor het eerst een zelfhulpboek las. Totdat iemand tegen me zei: “Je hoeft niet ziek te zijn, om beter te worden”. Dat was een mooie omdenker en dat zinnetje zorgde ervoor dat ik daarna nog stapels andere zelfhulpboeken las.

 

Angst voor afwijzing

Schaamte heeft te maken met angst voor afwijzing. Op zich is schaamte een logische emotie: het zorgt ervoor dat je je op een bepaalde manier gedraagt zodat je niet buiten de groep valt. Want ‘we are wired for connection’ zoals schaamteonderzoeker Brené Brown zegt. Verbinding zorgt voor veiligheid en we worden er gelukkig van.

 

Zo gek was ik niet

Mijn schaamte over het schrijven van een boek over zelfvertrouwen verdween geleidelijk toen ik de research deed. Er bleek namelijk veel wetenschappelijk onderzoek te zijn gedaan naar zelfvertrouwen. Dat deed me beseffen dat er nog veel meer mensen nieuwsgierig waren naar dit onderwerp. Zo gek was ik dus niet.

 

Drie voordelen van zelfvertrouwen

Ik leerde dat zelfvertrouwen een belangrijke basis is van een gelukkig leven. Het is eigenlijk gek dat we ons schamen als we daar meer over willen weten. Een van de onderzoeken die ik tegenkwam liet dit zien:

Mensen die zichzelf positiever beoordelen (o.a. hoger scoren op zelfvertrouwen en zelf-effectiviteit) verdienen 25 jaar later meer geld, hebben een betere gezondheid en zijn gelukkiger dan mensen die zichzelf minder positief beoordelen. Dat is nogal wat. Je zou bijna wensen dat alle kinderen op de middelbare school een cursus zelfvertrouwen krijgen aangeboden.

Toen ik eenmaal de schaamte voorbij was en zonder blikken of blozen kon vertellen dat ik een boek schreef over zelfvertrouwen, ontstonden er daarna altijd mooie gesprekken.

 

Hoe is dat voor jou?

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaring met zelfvertrouwen. Lees je weleens een zelfhulpboek? Praat je makkelijk over zelfvertrouwen of is het een ongemakkelijk onderwerp? Als je liever een anonieme reactie wilt achterlaten in de comments, be my quest. Het mailadres wordt niet getoond, dus als je een andere naam opgeeft ben je helemaal anoniem. Dankjewel!

 

 

 

 

Bron:
How the rich (and happy) get richer (and happier): relationship of core self-evaluations to trajectories in attaining work success. Gepubliceerd in Journal of Applied Psychology, Jul;93(4):849-63, 2008 door Timothy Judge en Charlice Hurst

Pin It on Pinterest