Het rijstexperiment
Het is de Week tegen Pesten en dat deed me denken aan het rijstexperiment. Dat deden we thuis, jaren geleden, toen de kinderen nog op de basisschool zaten. Het idee is simpel: vul twee schone potjes met gekookte rijst en praat dagelijks tegen ze. Een beetje vreemd ja, maar wel nuttig. Tegen het ene potje praat je op een aardige, vriendelijke manier en geef je regelmatig een complimentje. En tegen het andere potje, je raadt het misschien al, doe je zo lelijk mogelijk. En wat er dan gebeurt…
Voor de helft uit water
De rijst waartegen wordt gescholden en gefoeterd, die gaat al snel schimmelen en krijgt een vieze kleur. De rijst die dagelijks wat aardigs krijgt te ‘horen’, blijft veel langer goed en verkleurt niet. Dus die positieve en negatieve energie heeft blijkbaar een heel ander effect. Het experiment maakte destijds diepe indruk op de kinderen. En op mij ook, eerlijk gezegd. Zeker als je beseft dat we, als mens, voor ongeveer de helft uit water bestaan. Het grootste deel van dat water zit in de cellen van ons lichaam. De longen bestaan zelfs voor 90% uit water, de huid voor 80% en de hersenen voor 70%. Dus als gekookt rijst op lelijk gedrag reageert met schimmel, hoe reageert een mens dan?
Weinig zelfvertrouwen
Ik pakte mijn manuscript erbij waar ik jaren geleden aan werkte. Ik had me toen uitgebreid verdiept in de oorzaken van weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Pesten kwam ik ook tegen als oorzaak. In het hoofdstuk daarover had ik deze passage geschreven:
‘Een Vandaag, de dagelijkse actualiteitenrubriek op NPO 1, heeft een jongerenpanel en deed een onlineonderzoek naar pesten. Het blijkt dat pesten ook jaren later nog een grote impact heeft:
- het zelfvertrouwen bij de jongeren is weg (58%);
- ze maken minder snel contact (47%);
- ze voelen zich vaak eenzaam (40%).
‘Pesten maakt je kapot en beschadigt je zelfvertrouwen, het laat een litteken achter waar je altijd mee blijft worstelen’.
– Deelnemer jongerenpanel Een Vandaag
Deelnemers van het onderzoek geven aan dat ze gepest werden omdat ze onzeker overkwamen, vanwege hun uiterlijk of vanwege goede schoolprestaties’. En ik las het boek Visie op pesten waarin Joan Elkerbout beschrijft dat het slachtoffer vaak denkt dat hij/zij zelf de oorzaak is van het pesten. Dat komt misschien ook omdat niet de pestkop naar een training moet, maar degene die gepest wordt. Pesten blijkt vaker voor te komen dan we denken en het beperkt zich niet tot school of werk. En met de komst van de smartphone gaat het pesten na de lesuren of de werkdag gewoon door. Erover praten met een vertrouwenspersoon is het eerste advies. Kijk voor tips op de website www.aandachtvoorpesten.nl
Met de kennis die ik heb over zelfvertrouwen, zou ik graag deze tip willen geven als je last hebt gehad van pestkoppen: geef jezelf dagelijks een paar mooie complimenten. Ik schreef daar eerder dit blog over: de allerbeste oefening voor meer zelfvertrouwen. Want dat bewijst ook het rijstexperiment: positieve woorden hebben een positief effect.
We nemen thuis opnieuw de proef op de som. Ik heb vanmiddag rijst gekookt en twee weckpotjes gevuld en de potjes hebben hun eerste lofzang en tirade al gekregen. Toch benieuwd hoe het deze keer gaat. Op mijn instagram account kun je het experiment volgen. Ik wens je een mooie, positieve week!
Foto: Pierre Bamin on Unsplash
Ik ga dat ook eens proberen met gekookte rijst! Ben benieuwd. Ik geloof zeker in de kracht van positief denken. Maar op rijst?
Doet me denken aan hoe mijn moeder als kind me altijd complimenten gaf.. En hoe dat mij gesterkt heeft. En dat heb ik doorgegeven aan mijn dochter. Niet zozeer met complimenten, maar met vertrouwen geven en voor zichzelf opkomen. Ze kan nu wel heel goed voor zo zelf opkomen… Kan dat ook doorslaan?
Ik ben ook benieuwd naar jouw experiment 🙂 En mooi hoe je beschrijft dat het generatie op generatie doorgegeven wordt, dat vertrouwen in jezelf. Gelukkig bestaat te veel zelfvertrouwen niet (net als te gezond zijn). Ik denk dat het jeugdige overmoed is!